ALBANIA – MACEDONIA
ZIUA 1 – Plecare dimineata devreme din Lugoj/Timisoara spre Kosovo . Scurta introducere in periplul nostru cu tematica bizantina prin vizitarea obiectivelor turistice cu care vom face cunostinta . Din mosternirea medievala bogata detinuta de Kosovo vom vedea : Manastire Decani (cea mai mare biserica medievala din Balcani), Manastirea Pec (sec XIII), Manastirea Gracorica (1327 patrimoniu UNESCO). Seara cazare in zona Drenoc.
ZIUA 2 – Mic dejun. Vizitam Kulla Mazrekaj . Acest loc a intrat intr-un program de modernizare turistica dupa ce Kosovo si –a obtinut independenta. Admiram langa Prizren (oras istoric), imagini spectaculoase ale Alpilor Albanezi. Aici se gaseste Biserica Maicii Domnului Ljevis – una dintre cele mai frumoase biserici sarbe medievale. Urmatorul popas va fi la Shkodra , considerat unul din cele mai vechi orase din Europa. Aici vizitam fortareata Rozalfa . Fondată de ilirii în antichitate și reconstruita mult mai târziu de venetieni și apoi de turci, cetatea își ia numele de la o femeie care ar fi fost zidita în metereze ca ofrandă pentru zei, astfel încât construcția să dureze.In apropiere se afla si Lacul Shkodra . Continuam traseul spre Tirana. Cazare.
ZIUA 3 – Mic dejun. Plecam spre Kruja loc istoric, cu un castel și alte monumente, într-o locație uimitoare și cu cea mai interesanta piata de antichitati si produse traditionale, la doar 30 de minute de capitala.
Kastrioti Skandenberg s-a stabilit aici în secolul al XV-lea capitala iar castelul a rezistat la trei asedii lungi ale otomanilor. Obiective : Muzeul Etnografic, Kulla și mausoleul Bektashi (dolma Tekke), turnul Orologiului, Moscheea Et’hem Bey si cartierul Blloku (cu ex resedinta lui Enver Hoxha), Bazarul in stil otoman..
Dupa amiaza facem o alta excursie in rezervatia naturala Dajiti Tot aici putem vedea cetatea Petrella, cetate mică construita pe varful unei stanci . Acest drum antic pietruit este singura cale de acces la castel. Turnul central datează din secolul al V-lea, dar cea mai mare parte a structurii datează din perioada XI-lea și al XIV-lea. Petrella a făcut parte din rețeaua de apărare a turnurilor utilizate de Skanderbeg să dețină în afara forțelor otomane în timpul secolului al XV-lea. Seara ne intoarcem la Tirana.Cazare.
ZIUA 4 – Mic dejun. Astazi vizitam Durres – numit si capital bizantina a Albaniei . Obiective de vizitat in oras : Turnul Venetian , Amfiteatrul roman , memorialul Muju Ulqinaku ,Palatul regelui Zog , Moscheea Alba, zidurile orasului vechi, strada principala Rruga Tregetare.Dupa-amiaza ne indreptam spre Vlora , Popas la Fier (ruinele Apolloniei, vizita la biserica Sf Maria si manastirea Ardenica). Deasemenea vom admira Zvernec – Laguna Narta care se află la doar câțiva kilometri de orașul Vlora, în partea de nord-vest a acesteia.Cazare in Vlora .
ZIUA 5 – Mic dejun. Vizitam in continuare imprejurimile Vlorei :Berat – orasul citadala sau “orasul celor 1001 de ferestre” – sit UNESCO. Vedem castelul din Berat – Berat Kala. Cladirile din interiorul cetatii au fost construite in timpul secolului al 13-lea și datorită arhitecturii lor caracteristice sunt păstrate ca monumente culturale. Populația cetății era creștină, și avea aproximativ 20 de biserici , și numai o singură moschee, pentru uzul garnizoanei turcești, In castel sunt câteva puncte de interes cum ar fi Muzeul Onufri , Bisericii Sfanta Maria si Biserica Sfânta Treime. Intorcandu-ne din Berat spre Vlore vedem castelul Kanin care in 1081 a fost cucerit de normanzi, in 1205 ocupat de venetieni, iar in 1531 Suleiman ajunge aici si reface citadela .In interior se fal un turn cu 7 etaje – considerata una din minunile arhitecturii otomane, iar in 1963 – declarata Monument Cultural. In sudul orasului este o zona cunoscuta SKELE – iar In nordul orasului gasim peninsula KARABURUNI – unde se gaseste pestera Haxhi Alise (cea mai mare de origine marina din Albania). Cazare in Vlora
ZIUA 6 – Mic dejun . Ne indreptam spre sud spre Saranda. Botezata cu numele unei biserici purtand hramul celor 40 de Sfinti Martiri -„Agii Sarande”, în limba greacă ,”Santi Quaranta” în italiană
Zona are o clima excelenta, avand 290 de zile cu soare pe an. Gasim aicivplajele : „Pasqyra” / „Pulebardha” / pe drumul care duce spre Butrint, foarte aproape de Ksamil / „Kakome” din zona Ksamili. Daca mai facem o mica deplasare in zona ajungem la Butrint – Pelodes zona UNESCO – (lac sarat) , iar prin imrejurimi gasim templul lui Asclepios, fortareata venetiana cu cele doua porti si baptiseriul , etc Castelul Lekures a fost construit de Suleiman ca avanpost in lupta impotriva venetienilor din Corfu. Cazare in Sarande
ZIUA 7 – Mic dejun . Azi vedem dimineata Gjirokaster (in 2005 devenind obiectiv UNESCO)–orasul de piatra ( casele sunt acoperite cu placi de piatra cioplite, acoperisurile acoperindu-se unele pe altele din cauza diferentelor de teren. Uneori ai impresia ca vei calca intr-adevar pe acoperis, nu pe strada.) Argyropolis (Orasul de Argint), asezarea a aparut din sec. V i.e.n. dar a fost atestata documentar abia in 1386 de catre un cronicar bizantin. In sec. al XV-lea intra sub stapanirea otomana si aceasta isi pune amprenta asupra asezarii, prin casele construite aici de catre nobili. Gjirokaster este locul de nastere al liderului stalinist Enver Hoxha dar si a scriitorului Ismail Kadare. Ne oprim pentru a cumpara niste suveniruir in Qafa Pazarit, bazarul cu strazi pietruite, pastrate in bune conditii din sec. XVII-XVIII. Aici batea o data inima economica a vaii Drinosului. Un raki albanez sau o cafea turceasca ar putea fi savurate aici, daca nu ar fi inca prea devreme… Citadela a fost construita in a doua jumatate a secolului al 8-lea si a primit forma sa actuala in 1490, fiind reconstruita de catre sultanul Bayazid al II-lea. Avea trei porti si cinci turnuri de aparare, ale caror urme se mai vad inca. O alta extindere a sa a survenit intre 1811-1812, sub conducerea lui Ali Pasha.
Folosita ca si inchisoare si in timpul stapanirii imperiului otoman, Citadela a servit aceluiasi scop pana in 1968, aici fiind intemnitati condamnatii politic ai regimului comunist. Executarea lor avea loc in mica curte din stanga celulelor.In curtea urmatoare, mult mai mare, se afla o scena pe care, incepand cu anul 1968, o data la patru ani, se desfasoara Festivalul National de Folclor. La capatul de est al curtii se afla constructia frumoasa a Turnului cu Ceas, ridicata la ordinul aceluiasi Ali Pasha din Tepelene, supranumit “Leul din Ioannina” pentru vitejia recunoscuta si de dusmanii sai dar si pentru firea sa plina de cruzime. Spre seara ajungem la Ohrid in Macedonia – cazare.
ZIUA 8 – Mic dejun . Incepem ziua cu vizitarea Muzeului Oaselor de pe apa sau Golful oaselor situat la 14 km de la Ohrid în apropierea Grădiștei. In urma cercetărilor arheologice subacvatice de pe acesta zona s-a concluzionat ca lacul abundă cu resturi de așezări preistorice, obiecte antice si medievale, care au fost scufundate în apă, în principal, din cauza fluctuațiilor nivelului de apă și artefacte mobile găsite prin trecut pe fundul lacului, în mare parte datorită activităților de pescuit. Dupa-amiaza ne-o petrecem la Sf Naum – Manastire ortodoxa la sud Ohrid. Aici gasim plaje de nisip și sunt unele dintre cele mai bune locuri pentru a înota în jurul lacului Ohrid. Biserica din Naum a Sfinților Arhangheli (AD 900) a fost distrus de otomani în secolul al 15-lea si apoi refacuta. Timp la dispozitie. Plaja. Cazare Ohrid.
ZIUA 9 – Mic dejun si in drum spre casa facem ultimul popas , intrand in alt peisaj, de data aceasta montan. Situat în partea de vest-centrală a țării, Parcul Național Mavrovo oferă cele mai înalte vârfuri muntoase din Macedonia.Pădurile impresionante Mavrovo conțin mai mult de 100 de specii rare de arbori și dealuri sale robuste sunt bogate în ierburi sălbatice și ceaiuri care pot fi ușor colectate manual. Lacul Mavrovo situat chiar sub centrul de schi face Parcul Național Mavrovo popular pe tot parcursul anului. Cel mai mare lac artificial din Macedonia face parte din Parcul Național Mavrovo. Dupa servirea optional a pranzului pe malul lacului pornim spre tara . Sosire in cursul serii
Plecare in 26 mai Pret : 400 euro + 200 lei
Pretul include:transport cu autocar climatizat
9 zile , 8 cazari cu mic dejun , hotel 3* Asistenta turistica
|
Pretul nu include:taxe intrari obiective turistice
asigurarea medicala sau storno alte excursii optionale
|